SCHRIJVER>>> Inspiratie. Inzicht gevend. Raakt (jou?) Nodigt uit.

Gedreven door een verlangen naar authenticiteit, eigenwijs strevend naar de waarheid en met een onstilbare drang naar zelfreflectie schrijf ik met pretentieloos plezier over onderwerpen die resoneren met mijn kijk op de wereld. Samenwerken? Iets voor je schrijven? Ik kijk uit naar je bericht!  Neem hier contact op.

 

NIEUW LICHT

[ VOOR HAPPI.KIDS ]

“Die boodschap wil ik hem meegeven en zit in zijn naam: Lux Neo Pedro. Lux betekent ‘licht’, Neo ‘nieuw’ en Pedro Peter. Vernoemd naar mijn vader, die ons voorging en is vertaald naar het Spaans, om ook de onbekende vader van mijn Colombiaanse vriendin te eren. Dat betekent: ‘Nieuw licht op de mannenlijn, in ere van wie ons hier bracht’. Voor jou, mijn lieve zoon.”

Waarom vaders zich (willen) terugtrekken van hun kinderen

[ VOOR PIONIERS MAGAZINE ]

“De man die zondag het vlees snijdt, is natuurlijk een cliché. Helaas is het nog steeds niet minder van deze tijd. In tegendeel. De Millenial en Y-generatie zijn zogenaamde dad deprived generations. Dit is ook mijn ervaring als coach van zo’n twaalf jonge mannen. En wat is de impact hiervan op hoe zij zich als man en (in de toekomst) als vader gaan gedragen? Ik acht de kans groot dat ze hetzelfde voorbeeld zullen volgen.”

mannen die opgroeien zonder vader leven korter

[ VOOR PIONIERS MAGAZINE ]

“Jongens die tot hun negende jaar zijn opgegroeid zonder of met een emotioneel afwezige vader hebben een 10 jaar kortere levensverwachting. Deze uitspraak zal je mogelijk direct afwijzen als onzin. Toch blijkt dit uit keiharde wetenschap en dat is slechts het topje van de ijsberg als het gaat om de negatieve consequenties, in het bijzonder voor jongens, van het opgroeien zonder vader.”

Dat is pas mannelijk

[ VOOR PIONIERS MAGAZINE ]

“Lekker gay stoeien met stoere mannen onder elkaar.” Op het platform GeenStijl stroomde honderden reacties aan ons adres binnen. Nu moeten wij er vooral om lachen, om gepersifleerd te worden als ‘testosteron missende biodanza zuid-as types met een vader complex’ (to name a few). Als er hoogstpersoonlijk medelijden wordt uitgesproken over mijn pasgeboren zoon komt het echter wel erg dichtbij. Ik was er twee dagen behoorlijk door van slag. 

waarom mannen boos worden op mannen die kwetsbaar zijn

[ VOOR PIONIERS MAGAZINE ]

In Engeland is er een officiële term voor: broflake. Mannen die ondanks hun (witte en heteroseksuele) privilege, waar ze niet bewust van zijn, overgevoelig zijn voor kritiek op mannen. Ze lijken zich bedreigd te voelen door mannen die het gangbare beeld van mannelijkheid ter discussie stellen of hier een ander perspectief tegenover zetten.  Dit fenomeen interesseert mij mateloos. In het bijzonder omdat wij bij Mannenkracht hier sinds kort mee te maken krijgen. 

Mijn leven op wilskracht

[ VOOR NATURE QUEST ] 

Wat blijft er over in mijn leven als ik het continue streven naar een doel en de externe beloning daarvoor weglaat? 

In de afgelopen tien jaar heb ik meerdere hikes mogen maken. Van een steile beklimming naar de besneeuwde bergtoppen in Huaraz (Peru) tot een tiendaagse trektocht in Nepal, langs het heilige Gosainkunda meer met als letterlijk en figuurlijk hoogtepunt de beklimming naar 4.610 meter. Tijdens deze reizen heeft me altijd één ding beziggehouden…

IS HET DE MOEDER VAN JE KINDEREN?

[ VOOR MANNENKRACHT ] 

Je hebt het vast wel gehoord of gezegd: “Is het de moeder van je kinderen?” Of dit nu in de date-fase gebeurt of al in een vergevorderd relatiestadium, de vraag wordt altijd gesteld vóór er daadwerkelijk sprake is van een - laten we zeggen - kinderwens in uitvoer. Gekke vraag dus eigenlijk. Nu ben ik ben dol op gekke vragen. Die vertellen mij dat er niet gezegd wordt waar het daadwerkelijk om gaat. Wat is dat dan?

 

LEEF VANUIT JE HART! WETENSCHAP OF ZWEVERIG?

[ VOOR MANNENKRACHT ] 

‘Leef vanuit je hart’ is zo’n typische oneliner die het goed doet in feel-good bladen en blogs. Waar ik me persoonlijk soms ongegeneerd aan kan irriteren. Mogelijk is het voor jou ook maar een holle frase, maar misschien kun je je er juist wel goed in vinden en geef je daarmee aan ook ‘op gevoel’ te leven (ook zo’n holle frase). Even goede vrienden. Maar wist jij bijvoorbeeld dat het hart een eigen capaciteit heeft om ‘te denken’ en informatie te verwerken? 
 

WE are the ones we have been waiting for

[ IN PIONIERS MAGAZINE ] 

“Ben jij niet een beetje jong om hier al mee bezig te zijn. Toen ik zo oud was als jij, was ik echt met hele andere dingen bezig. Dat inzicht had ik zelf helaas pas dertig jaar later.” Klinkt dit je maar al te bekend in de oren? En is het slechtst een schrale troost voor het je altijd al anders, onbegrepen en onbestemd voelen? Dan ben je mogelijk ONE OF US. Maar loop je ook al je eigen pad en ben je een (jonge) pionier? Of hang je nog aan tegen het Heilige Pad Der Verwachtingen? Hopelijk dit artikel iets voor je betekenen.

Een overstijgend perspectief op de ‘zwarte pieten discussie’

[ IN PIONIERS MAGAZINE ]

“Ik schaam me tegenover mijn zwarte landgenoten, voor de onwetendheid van mijn witte medemens. Ik schaam me voor onze journalisten die de discussie slechts op cognitief niveau benaderen en niet bij machte lijken om onderling begrip te faciliteren. Ik schaam me voor onze regering die nog steeds trots verwijst naar onze ‘VOC mentaliteit’. Ik schaam me tegenover mijn zwarte vriendin, voor hoe mijn voorouders haar voorouders als slaven hebben vervoerd. En ik schaam me tegenover mijn nog ongeboren gekleurde kind, dat op zal groeien met vriendjes en vriendinnetjes die een feest vieren dat niet het zijne of hare zal zijn.”

DE ZES PIJLERS VOOR INTEGRALE ZORG

[ IN PIONIERS MAGAZINE ] 

Het is tijd dat we ons denken over ziekte en gezondheid gaan verschuiven van ‘gezondheid als afwezigheid van ziekte’ en het ‘repareren van het zieke lichaam’ naar ‘positieve gezondheid’: het vermogen om je aan te passen en je eigen regie te voeren, in het licht van de sociale, fysieke en emotionele uitdagingen van het leven. Voorlopers binnen de wetenschap begrijpen steeds beter hoe ons fysieke, emotionele, mentale, spirituele en sociale welzijn sterk met elkaar samenhangen. Maar deze nieuwe en meer adequate visie is helaas nog geen gemeengoed, zoals veel patiënten aan den lijve meemaken. 

#METOO OF IDID? VOORBIJ Dader- en slachtofferschap

[ VOOR MANNENKRACHT ]

Als reactie op de vele vrouwen die #metoo posten, is een reactie van mannen uit twee zogenaamde kampen ontstaan. Het #IDID (of #IHAVE) kamp voor de 'daders' en het #NOTME kamp, waarmee mannen afstand willen doen van mogelijk ‘daderschap’. In beide gevallen vind ik het waanzinnig goed en belangrijk dat mannen van zich laten horen. Maar waar de situatie in mijn ogen werkelijk om vraagt en deze diepe (collectieve) pijn te kunnen transformeren naar liefde is om verder te kijken dan dader- en slachtofferschap.

IS ARTIFICICAL INTELLIGENCE DE VOLGENDE STAP IN EVOLUTIE? 

[ IN PIONIERS MAGAZINE ] 

Ik kijk uit op de Williamsburg Bridge in Brooklyn, New York. Vandaag was ik te gast op het Northside Innovation Festival, een jaarlijks event met een indrukwekkende line-up aan sprekers over de toekomst van technologie, media en ondernemerschap. Er bleek maar één mantra van de dag te zijn: Artificial Intelligence. “The future of humanity is robotic,” aldus Faith Popcorn, alias 'The Trend Oracle'. Ze heeft een beangstigende trackrecord als het gaat om het voorspellen van toekomstige trends.  Een gezond verstand zal haar dus op zijn minst serieus nemen. Een vooruitstrevend verstand gelooft ieder woord dat ze zegt.

van ver van mijn bed tot ruimhartig gereguleerd immigratiebeleid

[ IN PIONIERS MAGAZINE ]

“De vluchtelingenproblematiek raakt me gewoon niet,” zeg ik later die middag tegen mijn vriendin, die zelf van allochtone afkomst is en zonder haar familie – grotendeels op zichzelf aangewezen – in Nederland is opgegroeid. Ik schaam me dood. Want het is overduidelijk een van de grootste problemen van deze tijd. Zo af en toe zie ik beelden op het nieuws, zoals van de tientallen bootvluchtelingen die aan komen dobberen in Spanje en zich door een menigte van zonnebadende toeristen zo snel mogelijk uit de voeten maken. “Gelukkig,” denk ik, “ze hebben het gered.”

non-DUALITEIT: HET BEST BEWAARDE PUBLIEKE GEHEIM 

[ IN PIONIERS MAGAZINE ] 

Groter dan de Bilderberg groep, buitenaards leven of het ontstaan van graancirkels. Tegelijkertijd ben ik er van overtuigd dat het de diepste herinnering is die jij en ik hebben. Een herinnering die er voor zorgt dat we in groten getale ‘op zoek gaan naar’ of ‘thuis willen komen’ bij onszelf. En gelukkig maar. 

is de zorgsector in staat innovatie te implementeren? 

 [ WHITEPAPER ] 

Samen met ruim 1,2 miljoen mensen keek ik, niet minder opgewonden dan Matthijs zelf, op 21 mei jl. naar DWDD toen professor Hans Clevers vertelde over zijn baanbrekende stamcel-onderzoek. Met deze techniek kan (in de toekomst) voor individuele kankerpatiënten het best werkende geneesmiddel worden vastgesteld en aangeboden. 

INNOVATIE IN DE ZORG: NEDERLAND WORD(T) WAKKER

[ OP SKIPR.NL ]

Ab Klink sluit af met de woorden: "Velen van jullie heb ik vandaag gehoord over de oude economie, en daar keken jullie dan ook een beetje vies bij. Ik realiseer me dat wij een belichaming zijn van die oude economie. Jullie schudden ons wakker." Bij deze nodig ik hem uit voor een kop koffie om te bespreken hoe we gezamenlijk kunnen zorgen dat hij, wij en de zorginstellingen in Nederland wakker blijven en gaan experimenteren!

ORGANIC FARMING EN VANDANA SHIVA

[ OP SILENTSNOW.ORG ] 

"Tijdens een reis van drie maanden door India en Nepal verbleef Rob van Drunen twee weken op de Organic Farm van Dr. Vandana Shiva, die strijd tegen de vervuiling van haar land als gevolg van pesticiden. Rob schetst een goed overzicht van de ontwikkeling op het gebied van het gebruik van chemische producten in de landbouw, de gevolgen daarvan, en biologische landbouw in India."